O nama

O festivalu:

cvjetici 2017.

Kako je sve počelo:

kako je počelo

POVIJEST DJEČJEG TAMBURAŠKOGA FESTIVALA „CVJETIĆI GLAZBE“

U okviru Lipanjskih dana amaterskoga stvaralaštva (LIDAS) u Pleternici se od 1993. godine održava Dječji tamburaški festival „Cvjetići glazbe“. Prvi festival održan je u područnoj školi u Zagrađu kada su učiteljice Anica Kukuruzović i Jadranka Bosjak za kraj školske godine organizirale natjecanje u pjevanju među svojim učenicima, a u ocjenjivački sud pozvale nekoliko starijih učenika iz Pleternice. Ocjenjivačkom sudu se svidjela ideja dviju učiteljica i odlučili su slično natjecanje napraviti u šumarijskome dvorištu gdje su se svakodnevno okupljali i igrali. Pozvali su djecu iz susjednih zgrada, napravili pozornicu na otvorenom, organizirali ocjenjivački sud, voditelje i kolače, ali sve je pokvarila kiša koja je cijeli dan padala. Ipak, festival se održao pod kišobranima, a natjecatelji su dobili prave nagrade koje su organizatori dobili od prvoga sponzora, Šumarije Pleternica. Tako je sve započelo. Vijest o dječjoj igri stigla je i do voditelja Hrvatske knjižnice i čitaonice, gospodina Franje Novaka i gospođe Ružice Katušić. Oni su pozvali djecu na sastanak i uz njihovu pomoć isti festival održan je u knjižnici i tada su mu organizatori dali ime „Cvjetići glazbe“.

Te 1993. godine u knjižnici bilo je tridesetak izvođača i možda bi sve prošlo bez puno odjeka da se u publici nije našao gospodin Marko Baričević koji je sudjelovao u organizaciji Glazbenoga festivala „Zlatne žice Slavonije“ u Požegi. Stvar je uzeo u svoje ruke i zajedno s djecom počeo organizaciju Cvjetića glazbe u dvorištu knjižnice i banke. Prvi sastanci bili su u Kooperaciji (Kralja Zvonimira) gdje se dogovaralo tko će voditi, tko svirati, tko pjevati, tko ocjenjivati, a tko biti na ulazu. Vođeni gospodinom Baričevićem, djeca su skladno radila i prvi veliki festival održan je u srpnju 1994. godine. Gospođa Dorotea Valenta i gospodin Vlado Lalić napravili su audiciju u pleterničkoj školi, djeca su vježbala mjesecima, a na pozornici ih je pratio Tamburaški sastav „Naša grana“. I tako je sve počelo. Prvi voditelji bili su Katarina Aladrović i Davorin Lalić, a po završetku osnovne škole zamijenili su ih Marija Kajtar i Mato Kukuruzović. Festival je tada dobio i svoga pokrovitelja Tofrado d.o.o. koji je to ostao do današnjih dana. 1995. godine festival je proširen na dvije večeri. Pravilo je bilo da na prvoj večeri pjevaju djeca iz Pleternice i okolice, a drugu večer djeca iz cijele Slavonije. Tada je festival promijenio i svoje mjesto održavanja. Preselio se ispred Osnovne škole Kaje Adžića gdje je ostao do 1997. godine. 1996. godine na festivalu se uz brojne izvođače pojavljuju i danas poznate zvijezde tamburaške i druge glazbe Maja Zeko, Marko Špehar te tamburaški sastavi „Leptiri“, „Tkanica“, „Arteški bunar“ i „Čajkovački biseri“. Pobjednici Cvjetića glazbe svake godine nastupaju na prvoj večeri festivala „Zlatne žice Slavonije“ u Požegi te se posljednjih godina Cvjetići predstavljaju kao male Zlatne žice. 1998. godine promijenilo se vodstvo festivala i negdašnja djeca organizatori, tada srednjoškolci, preuzimaju kormilo festivala i uz male izmjene to čine do danas: Katarina Aladrović, Marina Lucić, Goran Kovačević, Mario Erjavac i Monika Kukuruzović. Te godine festival dobiva još jednoga pokrovitelja, pa to, uz Tofrado, postaje i Grad Pleternica. Zahvaljujući pokroviteljima i sponzorima festival se nije ugasio, nego nastavio dalje plesti zlatne niti utkane u Lipanjske dane amaterskoga stvaralaštva. 1999. godine vraćaju se festivalu dvije večeri, a voditeljima se na pozornici te godine priključuje popularni televizijski voditelj Kristijan Ugrina Kiki. Iako je show program započet na prvim festivalima, on je svake godine postajao sve zanimljiviji.

Prve show programe izvodio je Davorin Lalić, a kasnije show program su izvodili tamburaški sastavi, poznati pjevači i pjevačice poput Cecilije Balikić, Tamburaškog sastava „Tkanica“, Mladih šest, Ćire Gašparca Požeškog, Krunoslava Kiće Slabinca, Slavonskih lola i drugih. 2002. godine obilježena je 10. godišnjica Cvjetića glazbe u Pleternici, a uz bogat program za posjetitelje otvoren je izložba „10 godina Cvjetića u Pleternici“ u gradskoj knjižnici. 2002. godine započelo je i izdavanje nosača zvuka Cvjetići glazbe što se nastavilo do današnjih dana te se 2009. godine očekuje 8. nosač zvuka. Uz Cvjetiće glazbe počelo je djelovanje Gradkog tamburaškog orkestra uz vodstvo gospodina Nenada Seletkovića koje je redovito pratilo festivale i sudjelovalo u njegovoj realizaciji. Kroz godine su se izmjenjivali umjetnički voditelji: Šima Jovanovac, Nenada Seletković, Tomislav Galić, Rober Vojvodić koji to čini i danas. 2003. godine osnovano je Glazbeno društvo „Cvjetići glazbe“ kao glazbena udruga koja je od tih dana kao pravna osoba započela organizaciju festivala. Predsjednica Glazbenoga društva „Cvjetići glazbe“ od početka do danas je Katarina Aladrović, zamjenica Monika Kukuruzović, blagajnica Marina Lucić, a koordinator je Goran Kovačević. Uz njih, danas kao aktivni članovi udruge djeluju i Igor Ančurovski i Josip Marijanović. Glazbenome društvu veliku podršku daju i članovi Tamburaškoga sastava „Orljava bend“ koji aktivno djeluju u organizaciji festivala. 2007. godine trodnevnim programom sa stotnjak izvođača obilježena je 15. obljetnica Dječjeg tamburaškog festivala Cvjetići glazbe i izdan je jubilarni 6. nosač zvuka te je napravljena živa retrospektiva svih 15 festivala. Jubilej je završio velikim koncertom Slavonskih lola na malonogometnom igralištu gdje se od 2002. godine nalazi pozornica festivala koja je u međuvremenu bila smještena i u hladovinu pleterničkoga parka. 2007. godine je pokrenuta i web stranica www.cvjetici-glazbe.hr na kojoj se mogu čitati najnovije vijesti s festivala. Tradicija se nastavila, dvije večeri festivala, na prvoj se izvode interpretacije poznatih tamburaških pjesama, a na drugoj večeri novokomponirane skladbe koje se snimaju na nosač zvuka. Obje večeri prati bogat show program, a festival završava velikim koncertom poznatog tamburaškoga izvođača ili sastava. Prošle godine, 16. festival završen je velikim koncertom Krunoslava Kiće Slabinca i Slavonskih dukata te prvim velikim vatrometom. 17. Dječjeg tamburaškoga festivala „Cvjetići glazbe“ održan je 20. i 21. lipnja s brojnim izvođačima, bogatim programom i velikim koncertom Tamburaškoga sastava „Gazde“. Izdan je osmi nosač zvuka „Cvjetići glazbe 2009.“, a kroz festival je prošao veliki broj izvođača: pjevača, mladih tamburaša, plesača, glumaca i zabavljača. Prema velikome broju posjetitelja unatoč kiši koja se sručila na drugi dan festivala, festival se ocjenjuje ocjenom odličan.

Audiciju za 18. dječji festival najavili smo kroz mnogobrojne lokalne radiopostaje, ali i gostujući u emisiji „Dobro jutro Hrvatska“ 20. veljače 2010. Monika Banović, Karlo Radonić i TS „Lenija“ promovirali su Cvjetiće glazbe cijeloj Republici Hrvatskoj. Na 18. Dječjem festivalu „Cvjetići glazbe“ svoj su koncert imale požeške „Bekrije“ te je snimljen retrospektivni CD svih 18 godina Cvjetića glazbe u Pleternici. Te je godine izašla i pjesnička zbirka „Pišimo srcem“ koju je uredila Katarina Aladrović Slovaček, a koja je rezultat dugogodišnjeg prikupljanja dječjih radova s područja cijele Republike Hrvatske na temu zavičaja. Cvjetići glazbe 2011. godine održali su se kroz dvije večeri – prvu večer nastupilo je dvadeset izvođača izvodivši interpretacije poznatih tamburaških skladbi uz pratnju nekoliko dječjih tamburaških sastava, a drugu večer ispunili su dječji tamburaški sastavi iz Pleternice, Požege i okolice predstavljajući se pleterničkoj publici. 2012. ugostili smo Klapu Intrade, 2013. Bojana Jambrošića, a 2014. godine održan je uz festival veliki humanitarni koncert Krunoslava Kiće Slabinca i Tamburaškoga sastava Bekrije za one koji su u poplavama izgubili materijalna dobra na području Grada Pleternice. 2015. godine uz koncert in memoriam za poginulu Antoniju Vidaković, dugogodišnju sudionicu Cvjetića glazbe, koncert su održali Najbolji hrvatski tamburaši, a 2016. godine Tamburaški sastav Posegana. Na festivalu se publici predstavljaju izvođači interpretirajući poznate tanburaške skladbe, ali i djeca tamburaši sa svojim orkestrima i sastavima, plesačice, mažoretkinje, dramske skupine i drugi koji stvaraju i rade s djecom. Uz festival, gotovo svake godine sajam je udruga koje rade s djecom te predstavljanje udruga kroz radionice na različitim punktovima  za vrijeme festivala. Cvjetići glazbe u Pleternici njeguju tamburašku glazbu kod djece i kroz njega učimo mlađe kako se valja nositi s običajima, pjesmom, plesom i djelima. Ako budemo svoja znanja i vrijednosti prenosili djeci, znamo da narod i njegova kultura neće nikada umrijeti. Kao što Orljava svojim sporim i tihim valovima kupa pleterničke obale, tako i Cvjetići glazbe u Pleternici njeguju tamburašku glazbu i svoju ljubav prenose generacijama djece polako ostavljajući svoje neizbrisive tragove postojanja.

Festivalski ravnatelji i organizatori

Festivalski ravnatelji i organizatori festivala

Festivalski voditelji:

Festivalski voditelji

In memoriam

in MEMORIAM

Popratne manifestacije

Popratne manifestacije Cvjetića glazbe